Graffiti & Street Art

Er is veel discussie over de vraag of graffiti en straatkunst al dan niet als kunst kunnen worden beschouwd. Sommigen zeggen dat het vandalisme is en, technisch gezien, hebben ze nietLees meer helemaal ongelijk. Straatkunst is in de meeste gevallen illegaal, dat is waar. Anderen zeggen dat het de essentiële kunstvorm van het moderne stedelijke tijdperk is, en ook zij hebben niet helemaal ongelijk. Street art kan het best omschreven worden als de kruising tussen kunst en misdaad. Waar die twee elkaar ontmoeten, gebeurt er magie. Breng die magie mee naar huis met een canvasprint met als thema Graffiti en Street Art.

De kunst van het ongeziene

Omdat straatkunst illegaal is, wordt het meestal op ongeziene of moeilijk bereikbare plaatsen gemaakt. U hebt zeker ook wel eens naar een graffitiwerk gestaard en gezworen dat het door apen of berggeiten gemaakt moest zijn? Maar nee, straatartiesten zijn vaak maar al te menselijk, en zij blijven, net als hun kunst, vaak ongezien. Graffiti is, op zijn manier, de waarachtigste uitdrukking van het hart, en zoals de meeste ware dingen, is het vaak te vinden op zowel verborgen als onverwachte plaatsen. Waarom deelt u het mysterie niet met een schilderij dat een perfecte combinatie is van gespreksstof en decor?

Strange kunst

Graffiti is niet beperkt tot wat in openbare toiletten en op de muren van de metro wordt gekrabbeld. Het is een kunstvorm die zowel uniek als precies is, met regels net als alle andere, en voor de beoefenaars en hun publiek misschien des te waardevoller door zijn vluchtige aard - de meeste graffiti wordt immers vrij snel verwijderd door de plaatselijke autoriteiten. Het is een vreemde, unieke vorm van kunst, bijna oeroud in zijn intensiteit, en in de vorm van een afdruk op doek, zal het bijna elke ruimte opfleuren met zijn manische energie.

Mysterieuze kunst

Net zoals graffiti de kunst van het ongeziene is, is het ook de kunst van het mysterieuze. Kijk maar naar 's werelds beroemdste graffiti- en straatkunstenaar, die alleen bekend is onder de naam Banksy. Niemand kent Banksy's echte naam of waar hij precies vandaan komt, maar men kent zijn kunst. In de wereld van graffiti en straatkunst is de kunst het enige dat mensen zien, en velen zeggen dat dit leidt tot een zuiverder vorm van kunst. Puur of niet, mysterieus is het zeker. Een afdruk op canvas van een stuk street art moet voor zichzelf spreken, want het kan niet rusten op de reputatie van de kunstenaar.

Kunst die spreekt

Soms, als je op de juiste manier naar graffiti of street art kijkt, realiseer je je dat wat je dacht dat willekeurige kleuren en vormen waren, eigenlijk woorden zijn. Veel stukken straatkunst zijn gewoon woorden, over elkaar gekrabbeld op een manier die lukraak lijkt, totdat alles wat je ziet een waas is die plotseling samensmelt tot een boodschap. Of het nu namen zijn of gedichten die over en weer geschreven zijn, de kunst is in dit geval de boodschap. In veel opzichten kan graffiti worden beschouwd als het moderne equivalent van kalligrafie. Als je kijkt naar de kalligrafie van vroeger, was de boodschap de kunst, en de kunst was de boodschap. Beiden samen, werden ze iets bijna transcendentaals. Natuurlijk is niet veel van wat op muren wordt geschreven van dezelfde strekking als waar de oude kalligrafen aan werkten - tegenwoordig graffititeert bijna niemand meer een stel bijbelverzen op de muren van New York - maar het is niettemin een boodschap. Neem de tijd om de canvasprints van deze werken te ontcijferen, en fleur tegelijkertijd je huis op.

Kunst met attitude

Omdat graffiti- en straatkunstenaars buiten de grenzen van de 'traditionele kunstscène' werken, zijn ze vaak bereid om risico's te nemen met hun werk die geen enkele traditionele kunstenaar zou nemen. Ze kunnen zich uitleven, combinaties van kleur en vorm gebruiken om te zeggen wat hun boodschap van het moment is, zonder zich af te vragen of het zal verkopen, of dat het begrepen zal worden. Het is een persoonlijke daad, ondanks het feit dat het zo openbaar is, en het is een glimp van de geest van een stad. FBI-agenten hebben gezegd dat ze naar de graffiti op de muren kijken om de stemming van de mensen te peilen - als de graffiti boos is, zijn gewone burgers dat ook, maar de graffitikunstenaar heeft een uitdrukkingsmiddel waar niet iedereen het talent of de wens toe heeft. Als je een afdruk op canvas koopt uit onze collectie Graffiti en Street Art, krijg je in feite een momentopname van de geest van een plek op een bepaald moment.
Productinformatie