Keuken

De keuken is het hart van je huis. Hier kook je en breng je tijd door met familie en vrienden. De keuken is de plek waar het gezin samenkomt om te eten, de kinderen hun huiswerk makenLees meer en gesprekken over koetjes en kalfjes worden gevoerd. Daarom is het van groot belang dat je de keuken naar je eigen smaak inricht. Wij hebben hieronder onze beste tips samengevat voor een praktische, functionele keuken met aangenaam licht en prachtig behang waarbij het hele gezin zich thuis voelt. Of je nu een kleine keuken met ruimte voor twee personen of een grote leefkeuken hebt, het is en blijft een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat je nodig hebt en hoe je de keuken zo gezellig mogelijk krijgt.

Behang en de stijl van je keuken

Je kunt het beste beginnen door eens na te denken over wat je van je keuken verwacht. Wil je een oase van rust, een creatieve ruimte of een plek waar je bordspelletjes kunt spelen en lange gesprekken kunt voeren? Blader voor inspiratie eens door woontijdschriften of neem een kijkje op Pinterest-borden. Je kunt ook de deur uitgaan en een café of tentoonstelling bezoeken om op ideeën te komen en de nieuwste trends op het gebied van keukenbehang en -kastjes te verkennen. Heb je eenmaal wat ideeën, maak dan een plattegrond. Daarmee stel je handig vast hoe je de ruimte in je keuken optimaal benut, waar je de opbergruimte wilt hebben, wat voor tafel je er kwijt kunt en wat voor verlichting het mooiste uitkomt. Combineer verschillende soorten meubels, kleuren en behang om zo stapsgewijs tot een overkoepelende stijl te komen. En vergeet niet: het beste ontwerp is dat waar jij het gelukkigst van wordt.

Behang in plaats van tegels

Vaak wordt de wand boven het fornuis en de gootsteen betegeld ter bescherming tegen vocht en vuil. Dat kan ook anders, namelijk met behang. Dan krijg je een persoonlijker resultaat. Hoe je dat? Zo:
  • Meet het gedeelte van de muur dat je wilt behangen op. Bestel het behang van je voorkeur.
  • Ga vervolgens op zoek naar een glasplaat met dezelfde afmeting. Het kan zijn dat je hiervoor naar een speciaalzaak moet.
  • Vraag de glasspecialist of die gaatjes in het glas kan boren. Zo kun je de plaat gemakkelijk aan de muur bevestigen – of weghalen als je het behang wilt vervangen.
  • Breng het behang aan. Is het te behangen oppervlak minder hoog dan 45 cm, dan kun je het behang horizontaal aanbrengen om naden te vermijden.
  • Schroef de glasplaat op het behang. Je kunt de plaat eenvoudig schoonhouden. Klaar is kees!

Verlichting in de keuken

De keuken is een ruimte waar mensen om allerlei redenen samenkomen. Daarom loont het de moeite wat meer tijd in de juiste verlichting te steken. Een bedrijvige keuken vraagt om duidelijke, geconcentreerde verlichting bij het aanrecht en fornuis. Daarnaast heb je goede algemene verlichting nodig voor gezinsleden die er willen werken. Een dimmer is daarbij erg handig, zodat je de algemene verlichting ook bij een diner met kaarslicht kunt inschakelen. Als de basisverlichting eenmaal in orde is, kun je met sfeerverlichting de juiste toon zetten.

Waar moet je bij het meubileren van de keuken rekening mee houden?

Of je nu een minimalistische, kleurrijke of moderne keuken wilt, je kunt het beste voordat je aan de slag gaat even goed stilstaan bij de functie van de kamer en de ruimte die je er hebt. Heb je extra stoelen voor gasten nodig, een uitschuifbare tafel waar je de krant aan kunt lezen of kun je juist helemaal zonder tafel? Misschien heb je wel extra opbergruimte nodig. Als het plafond hoog is en je qua vierkante meters de ruimte al hebt benut, kun je met opbergruimte de hoogte in werken. Heb je een keukenraam waardoor veel licht naar binnen komt, dan kun je daar het beste de eettafel neerzetten. Woon je op de begane grond en wil je met gordijnen je privacy waarborgen, kies dan licht keukenbehang en een keukenbank met de rug naar het raam. Met een ronde of ovale tafel geef je de keuken een speels tintje en gaan mensen sneller met elkaar in gesprek. In een kleine keuken kun je de opbergruimte het beste niet afsluiten. Dan lijkt de keuken namelijk groter.

Accessoires en behang

Als je tot slot met het behang en de accessoires aan de slag gaat, moet je voorbij de keuken kijken. Laat de stijl van de ene ruimte gerust in die van de andere overvloeien. Maak de keuken af met foto's, vazen, kaarsen, stoffen en planten, maar let er wel op dat ze bij het serviesgoed en je andere keukenspullen passen. De keuken is een plek waar je op je gemak wilt kunnen koken, eten en gesprekken wilt voeren. Laat daarom een klok maar achterwege, anders ga je daar de hele tijd naar zitten kijken, met stress en afleiding als gevolg. De uiteindelijke keuze voor je keukenbehang hangt volledig af van de stijl die je mooi en rustgevend vindt. Houd er echter wel rekening mee dat het behang niet alleen bij de inrichting, maar ook bij de kleur van de kastjes, het plafond en de vloer moet passen. Neem eens een kijkje in ons assortiment keukenbehang, met behangmotieven in vrolijke kleuren zoals blauw en turquoise. Ook geel, oranje en groen behang behoort tot de mogelijkheden. Vergeet niet dat zachte kleuren een ruimte gezelliger maken, terwijl frisse en felle kleuren juist een moderniserende werking hebben.
Productinformatie
  • Toont pagina 1 van 1 pagina's