Interieurtrends in 2020 - 6 belangrijke trends voor het jaar

Nieuw decennium, nieuwe trends! Hoe zien de interieurtrends voor 2020 er eigenlijk uit? Wat valt op op de grote interieurbeurzen? Anna María Larsson helpt je je weg te vinden in de trendjungle.

Foto: Anna María Larsson

Tijd voor gezelligheid

Wij willen van 2020 een leuk jaar maken. Het worden weer de gelukkige jaren 20, maar met meer bewustzijn. We willen tijd doorbrengen en leuke dingen doen met mensen die we leuk vinden. We versieren onze huizen persoonlijker,en onze meubels met een verhaal. We hebben liever iets historisch dan iets dat in massa wordt geproduceerd dat iedereen heeft. Tijd is een statussymbool geworden, en tijd voor etentjes, gezelligheid en persoonlijke ontmoetingen is zeer waardevol geworden. En omdat iedereen een persoonlijk huis en een eigen stijl wil, is alles ook toegestaan. Vandaar de vele verschillende kleuren die worden voorspeld als trendkleuren van het jaar.

Kleuren

In dit jaar is er niet duidelijk ÉÉN kleur van het jaar. In plaats daarvan zien we verschillende kleuren die kleur van dit jaar worden genoemd. Dit gaat van verschillende tinten geel tot klassiek blauw, meer aardachtige bruine gebrande tinten en roze. En zo is het helemaal. Kleuren zijn de trend, alles is toegestaan! We willen een huiselijk gevoel creëren en een huis creëren om in te gedijen. Wit is niet meer de neutrale standaard, de neutrale en "ongeverfde" kleuren zijn in plaats van daarvan beige en grijze tinten. Op de weinige plaatsen waar we wit zien, is dit eerder een keuze dan een standaard. Hoewel alles in kleur is toegestaan, zijn sommige kleuren nog steeds trendyer dan andere:

Geel

Foto: Anna María Larsson en Beckers

De kleur geel was in voorgaande seizoenen vaak als een mosterdgele variant te zien, en dan misschien vooral als een detailkleur, bij voorkeur ook in combinatie met roze. We gaan in het nieuwe decennium verder met geel, maar nu in meer tinten, en ook op grotere oppervlakken. We kunnen van alles zien, van de meer verfijnde licht gedempte grijs-gele tinten tot het meer stekelige zon-geel.

Blauw

Foto: Jotun

De kleur blauw is ook een veilige keus in 2020. We zien heel klassiek blauw dat stabiliteit en rust verleent. Maar ook een helderblauwe kleur voor degenen die wat extra nadruk willen leggen. Blauw in al zijn tinten is de juiste keuze en werkt op alles, van details tot hele kamers.

Groen

Foto: Jotun

We zien nog steeds veel groene tinten. Dit gaat van grijsgroen en munttinten tot een dieper groen. Hier kun je kiezen of je groen als sprekende kleur wilt om vervolgens te combineren met bijvoorbeeld wit. Of wil je dat het een vrolijke aanvulling is op een andere kleur zoals roze?

Roze

Foto: Beckers

Roze blijft een trendkleur, maar is nu bijna een natuurlijk element geworden zonder dat het roze aanvoelt. Misschien zijn we eraan gewend geraakt? Warme roze tinten geven een gezellig en heerlijk gevoel. We zien ook scherpe roze tinten op zowel details als muren.

Scherpe en warme tinten

Foto: Jotun

We zien veel aardse en scherpe tinten. Het varieert van bruine kleuren tot warmere oranjerode tinten.

Duurzaamheid - de trend die geen trend is

Het is duidelijk dat het tempo is verlaagd. Trends veranderen niet zo snel en de trend van tegenwoordig is misschien meer een vanzelfsprekendheid dan een trend: duurzaamheid is nog steeds de focus van bedrijven die zich steeds meer aanpassen en werken in langzamere cycli en met duurzamere materialen. Consumenten zijn begonnen eisen te stellen, en om bij te blijven en niet achterop te raken moeten producties en materiaalkeuzes worden heroverwogen.

Duurzame en nieuwe materialen

Foto: Anna María Larsson

We willen meubels die zijn gemaakt van duurzame, authentieke en klimaatvriendelijke materialen. We zien nieuwe materialen gemaakt van oude materialen en bedrijven worden slimmer in circulair denken. We willen huizen bouwen uit materialen die zijn gerecycled of kunnen worden gerecycled. Oude plastic flessen veranderen onder andere in tapijten en opbergmanden. Hard geperste stof wordt een stoel en oud papier verandert in mooie potten. Als het niet wordt gerecycled, willen we echte materialen zien zoals hout, kurk, riet, wol, linnen en glas. Hout is een populair materiaal en de keuze van houtsoort en herkomst is weer belangrijker. Verschillende Zweedse houtsoorten kunnen opnieuw een plaats in de schijnwerpers innemen.

Ambachtelijk en uniek

Foto: Anna María Larsson

Echt vakmanschap wordt nog meer gewaardeerd, we zien veel keramiek en sculpturen in alles, van ruwe kleine grofgehouwen vormen tot rond en speels. Het is belangrijk dat het voelt alsof het vakmanschap is, of zou kunnen zijn.

Ronde vormen

Foto: Anna María Larsson

Een andere duidelijke trend is meer ronde vormen in grotere meubels zoals banken en fauteuils. Ze zijn ronde, bijna enigszins onhandige meubels met zachte rondingen en hoeken. Het is speels, onhandig en zacht in een mooie combinatie.

Photowall vertolkt Formex - 3 trends voor lente en zomer 2020

Voor elke Formex-beurs presenteert Formex (de grootste beurs voor Scandinavisch interieurontwerp) drie algemene trends voor het seizoen. De trends van dit jaar zijn Negative Space, Concrete Brutalism en Sensational flow. Hier zijn een aantal favorieten uit ons assortiment die bij de trends passen:

Negative Space

Space - Erica Jacobson, Fractal Pale Green and Ochra - Lemon

Forest - Winter Ash - Tove Berggren

Concrete Brutalism

Flaking Plaster Wall - Grey - M. Stenströmer

Peaks - 1x / Daniel Fleischhacker, Archform - Shades of Brown

Sensational Flow

Pink EarthGradient - Bluish

Syre - Pink - Frida Clerhage

---

Anna María Larsson is bedenker, inspirator en doe-het-zelf professional. Ze is ervan overtuigd dat iedereen creatief is en wat moois kan creëren, het enige wat je nodig hebt is een beetje oefening. Ze verschijnt regelmatig op tv en geeft workshops en lezingen. Haar creatie en inspiratie deelt ze op haar blog en Instagram-account @dnilva.