Behang en prints op maat gemaakt. Geen verzendkosten. Verzending binnen 1-3 dagen.

Heldere en sterke kleuren in Erica Jacobsons eerste behangcollectie

Heldere, sterke kleuren en grafische elementen zijn haar duidelijke visitekaartje geworden. Inspiratie vindt ze overal ter wereld, van kunst, boeken en mensen tot stoffenpatronen en typografie.

Photo: Sofia Runarsdotter

De collectie In My Mind beschrijft ze als speels, warm en gevuld met energie. We ontmoetten Erica Jacobson om meer vragen te stellen over de behangcollectie en het creatieve proces achter de schepping.

Hoe ziet je creatieve werkproces eruit?
Ik ga geregeld naar kunsttentoonstellingen en kijk veel in boeken en op het internet als ik aan een opdracht begin, soms moet ik me inlezen in het materiaal waar ik mee ga werken. Daarna verzamel ik alles in een moodboard om een gevoel in vorm en manier op te roepen. Dan maak ik veel tekeningen met de hand, ik gebruik alleen een zwarte pen en zwarte gouache. De tekeningen worden ingescand en ik kleur ze digitaal in.

Waarom is het dat je begint met tekenen in zwartwit?
Ik wil dat het handgemaakt aanvoelt, dat elke penseelstreek en pennenstreek een levende uitdrukking krijgt. Ik maak meerdere zwartwittekeningen om een hoeveelheid te krijgen waaruit ik kan kiezen. Meestal zijn het de meer schetsachtige tekeningen, degene die een beetje onbewust zijn gemaakt, die uiteindelijk goed zijn. Als je probeert te corrigeren en het "netjes" te doen, is het makkelijk om de kern van de uitdrukking te verliezen. Als ik rechtstreeks kleur wil gebruiken, is zeefdrukken mijn favoriete techniek, omdat ik grote oppervlakken en vormen met kleur naar voren kan brengen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik ben vooral geïnspireerd door kunst, reizen, kleuren en patronen. Spannende mensen, planten, zeefdruk en typografie. Op dit moment kijk ik naar Vogue-covers uit de jaren 30 en collecties van modeontwerper Yves Saint Laurent in de jaren 80. Kunstenaars als Matisse, Sonia Delauany, Niki de Saint Phalle en Marina Abramović zijn ook een inspiratie.

Photo: Sofia Runarsdotter

Een kleurrijke uitdrukking is je visitekaartje geworden. Hoe kies je verschillende kleurencombinaties uit?
Ik denk niet zoveel na over het gebruik van sterke kleuren, het is gewoon iets waar ik naar neig.
Vóór elke opdracht stel ik een kleurenpalet op met verschillende combinaties om mezelf niet te binden aan iets dat ik gewoonlijk gebruik. Ik word meestal geïnspireerd door een kunstwerk of een stoffenpatroon waarin twee of drie kleuren samenkomen. Kleur maakt me gelukkig en geïnspireerd. Ik gebruik meestal een beperkt aantal kleuren in dezelfde afbeelding om een effectief, samenhangend en grafisch gevoel te krijgen. 

Waarom heeft kleur zoveel betekenis voor je?
Als ik een kort antwoord moet geven, komt dat omdat ik van kleuren houd. Het is moeilijk uit te leggen, maar mijn ogen worden getrokken naar sterke kleuren, in de keuze van kleding en inrichting. Het leven wordt veel leuker met heldere kleuren om je heen. In mijn werk wil ik dat het wat energie afgeeft.

Wat betekenen illustraties voor je?
Ik denk dat illustraties veel belangrijker zijn dan veel mensen denken. Kunst en cultuur zoals muziek, theater en dans creëren een goede energie in onze samenleving. In deze politiek turbulente tijden zijn goede krachten meer dan ooit nodig.

Vertel ons meer over de inspiratie achter je behangpatronen in de collectie.
Welk gevoel wil je overbrengen?
Ik heb vanuit een thema met dromen en symboliek gewerkt toen ik deze behangcollectie maakte. Er zijn zoveel symbolen die ons mensen beïnvloeden. Ik wil dat de indruk mooi en uitnodigend is, met warme kleuren vol van verlangen en energie. Er zijn zoveel vormen en patronen in de natuur die onwaarschijnlijk mooi zijn. Hhet idee van het fotobehang In Bloom bijvoorbeeld is dat je een zaadje of een idee kunt planten, dat dan na wat tijd en geduld tot bloei kan komen

Is er een speciale periode of tijdperk qua interieur die je juist bij deze collectie heeft geïnspireerd?
Ik werd geïnspireerd door retro, vintage, jaren 60-esthetiek en New York in de jaren 80.

Heb je een persoonlijk motto of woorden waar je je door laat leiden?
Hier en nu. Ik probeer me te ontdoen van onbelangrijke dingen en conventies te doorbreken die een beperking kunnen zijn, maar dat is niet altijd zo gemakkelijk.

Playing Cards I
In Bloom Blue
Palm Trees

Hier kunt u alle patronen uit de behangcollectie IN MY MIND van Erica Jacobson bekijken.

Snelle bezorging

Je bestelling wordt altijd binnen 1-3 dagen gratis verzonden. Inclusief behanglijm.

100% tevredenheidsgarantie

We willen dat al onze klanten tevreden zijn. Daarom hanteren we een niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen.