Milieuvriendelijke en duurzame bloemen

Het alledaagse vrijdagboeket met een bos verse bloemen is het afgelopen jaar vervangen door een milieuvriendelijker en duurzamer alternatief, namelijk: gedroogde planten. Deze trend was al wijdverbreid in de jaren 70 en 80 en is nu vaak te zien op sociale media en in vele huizen. Gedroogde planten gaan lang mee en maken het niet meer nodig om elke week in een nieuw boeket te investeren.

Met gedroogde planten hoef je je geen zorgen te maken dat je vergeet water te geven of om te planten, wat meestal nodig is voor gewone kamerplanten. Gedroogde bloemen geven je ook de mogelijkheid om verschillende soorten vazen naar wens te mixen en matchen, afhankelijk van wat bij je interieur past. Naast het feit dat gedroogde planten heel gemakkelijk te onderhouden zijn, kun je deze in veel verschillende ruimtes, evenementen en omgevingen decoreren en gebruiken.

Poppy Meadow - 1 x

Gedroogde bloemen voor bruiloften

Dit soort gedroogde planten en bloemen zijn ook perfect voor bruiloften. Arrangementen van gedroogde blomen geven je een boho-chique en liefdevolle sfeer. Gedroogde bloemblaadjes zijn ook uitstekend te gebruiken als confetti om een natuurlijke en organische confettiregen te creëren. Dit zorgt voor mooie kleuren en past mooi op de foto. 

Delicate Poppies - Photowall

Gedroogde bloembladen en verschillende planten zijn ook uitstekend geschikt als tafeldecoratie en zorgen voor een gezellige maar tegelijkertijd heel natuurlijke sfeer. Deze zijn het hele jaar door prima te gebruiken, geschikt voor bruiloften in alle seizoenen. 

Droog je eigen planten

Tegenwoordig zijn er tal van bloemenwinkels, zowel online als offline, die allerlei soorten gedroogde planten aanbieden. Maar hoe kun je nu je eigen planten drogen? Er zijn verschillende technieken, afhankelijk van welke bloemen je wilt drogen. 

Bild från Jotun

Bloemen met zwaardere bloemhoofdjes hangen bij voorkeur ondersteboven op een warme, droge plaats. Veel bloemen kunnen ook rechtstreeks in een droge vaas worden gedroogd. Een tip voor topresultaten is om de bloemen in één keer te drogen in plaats van bloemen die al lang in de vaas staan te drogen, het risico is dat ze er meer verdord uit zullen zien.

Een andere manier om bloemen op natuurlijke wijze te drogen is om ze ondersteboven te laten hangen in kleine trossen met 10-15 stelen. Zorg ervoor dat ze in een redelijk warme maar donkere kamer staan om een goed droogproces te garanderen. Houd ze uit de zon, anders zullen hun kleuren vervagen. Zet ze ook niet op een plek waar ze kunnen vallen, want dan breken de stelen snel.

Het is ook belangrijk om de bloemen niet te dicht bij elkaar te zetten, zodat de vorm niet wordt aangetast. De meeste bladeren kunnen plat worden gelegd.

Mooie bloemen en planten om te drogen

Decoreren met gedroogde planten is alsof je een stukje natuur in huis haalt. Daarom is het leuk om te zien welke soorten bloemen actueel zijn voor een bepaald seizoen. Over het algemeen zijn hortensia's, protea's, banksia's, craspedia's en crocosmia's erg mooi, evenals gras-, bijl- en zaadcapsules zoals klaprozen en lotus. Pampagras is een bestseller en past perfect in alles van woonkamer, keuken tot kantoor en terras.

Bild från Jotun

Als je wat mooie groene elementen wilt toevoegen, zijn palmbladeren en eucalyptus een hele goede keuze. In het voorjaar kun je ook verschillende soorten twijgen drogen, zoals wilg.

Als je planten wilt drogen die hun natuurlijke geur behouden na het droogproces, dan zijn rozen, aardbloemen en lavendel aan te raden. Vooral lavendel wordt geprezen om zijn langdurige geur, die tot wel twee tot drie jaar na het drogen kan aanhouden. Rozen of rozenblaadjes zullen ook blijven ruiken als het oorspronkelijk een geurige roos was.

Hete tips! Niet-geurende gedroogde bloemen kunnen geweldige ingrediënten zijn om je eigen potpourri te maken. Voeg kruiden en etherische oliën toe voor het beste resultaat.

Verzorging van gedroogde planten

In tegenstelling tot verse bloemen hebben gedroogde bloemen niet veel zorg nodig. Ze hebben geen water, snijden van de stengels of plantenvoeding nodig. Het enige wat je hoeft te doen is ze stofvrij te houden, zodat je volop kunt genieten van hun romantische uitstraling. 

Lanterns - 1 x

Een truc die wonderen zal doen voor je gedroogde planten is om op afstand een föhn op koude temperatuur of een sproeier met perslucht te gebruiken. Dit geeft je bloemen een nieuwe glans. Voor een zo lang mogelijk leven wordt geen direct zonlicht aanbevolen, omdat het ze broos maakt en hun kleuren verbleekt.

Gedroogde bloemen gaan over het algemeen één tot drie jaar mee. Een algemene vuistregel is dat hoe vochtiger de ruimte waarin ze staan, hoe korter de levensduur. Plaats ze daarom niet in de badkamer of keuken. Gedroogde bloemen die in een afgesloten omhulsel worden bewaard kunnen meer dan 10 jaar meegaan.

Behang met gedroogde planten

Als je je inrichting met gedroogde bloemen naar een hoger niveau wilt tillen, is een geweldige manier hiervoor decoreren met een prachtig behang. Een behang met gedroogde planten is een zeer universeel motief en past in elke ruimte. Geef je woon- of slaapkamer een boost met een boheemse en relaxte touch maar tegelijkertijd een stijlvol gevoel. 

Lunaria - 1 x

Slow living is iets wat veel mensen tegenwoordig verwelkomen in hun woning en legt daarom meer nadruk op de verschillende functionaliteiten van de woning. Je wilt ingetogen inrichten, met handwerk en natuurlijke producten. Een behang met gedroogdeplantenmotieven in saaie beige en bruine tinten, of een feller motief in een pastel palet, geeft je huis een harmonieus en tijdloos gevoel. Ontdek hier en laat je inspireren door onze zorgvuldig geselecteerde gedroogdeplantenmotieven.

Snelle bezorging

Je bestelling wordt altijd binnen 1–4 dagen gratis verzonden. Inclusief behanglijm.

100% tevredenheidsgarantie

We willen dat al onze klanten tevreden zijn. Daarom hanteren we een niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen.