Japandi: een harmonieuze samensmelting van Japanse elegantie en Scandinavisch design

Tijdloos. Versimpeld. Warm. Rustiek. De uitdrukkingen over deze hippe interieurtrend zijn talrijk, en het zijn allemaal belangrijke hoekstenen voor degenen die ervoor kiezen om een harmonieuzere filosofie voor het huis te omarmen. Japandi is een opwindende hybride trend die twee fantastische stijlen echt met elkaar heeft bevrucht en een wereld van zowel perfectie als duurzaamheid heeft gecreëerd.

Misschien kunnen we het historische, culturele erfgoed bedanken voor japandi. De relatie tussen Denemarken en Japan gaat wel 150 jaar terug. Deense architecten en ontwerpers reisden toen verder voor nieuwe inspiratie: Japan werd hun grootste en belangrijkste bron van toekomstige invloeden. De verbintenis bleek wederzijds: Japanners namen Deens design al vroeg over. Misschien dankzij het feit dat de twee naties een uitgesproken liefde en respect hebben voor ambachten en natuurlijke materialen. Hier komen zowel de Japanse filosofie 'wabi-sabi' als het Deense 'hygge' in beeld. De gemene deler is de waardering voor het eenvoudige, iets wat echt tot uiting komt in de nieuwe Japanse stijl.

Zen Flow Light - DesignSalong

Natuurlijke kleuren en vormen

Japandi past precies bij de tijd en wordt door velen gezien als een tegenreactie op het consumentisme dat lange tijd heeft gedomineerd. Het is ook een trend die zich volledig distantieert van de anti-minimalistische #cluttercore-hysterie die een parallel leven leidt en immens populair is. Japandi staat voor een versimpelde omgeving met een focus op functionaliteit en eenvoud. De Scandinavische stijl kenmerkt zich door een lichte en discrete kleurstelling met neutrale tinten en natuurlijk onbehandeld hout. Japandi betekent echter vaak wat rustiekere tinten en materialen. Denk aan donker hout, zwarte silhouetten en ietwat sombere kleuren in combinatie met iets krachtigere Scandinavische details. Je kunt wel zeggen dat het klassieke Scandinavische een beetje is aangepast om een duidelijkere indruk te maken.

Zorgvuldige keuzes

De klimaatcrisis, duurzaamheidsvisies en Covid-isolatie hebben ertoe geleid dat velen van ons over de hele wereld op een andere manier naar het leven zijn gaan kijken. We testen nieuwe richtingen in het leven en maken nieuwe, zorgvuldige keuzes in zowel groot als klein. Een eenvoudiger leven is de filosofie, met meer nabijheid en rust en minder consumptie. Het gaat voor een deel over schoonmaken en het creëren van schone oppervlakken, maar de focus ligt vooral op het vinden van een plek voor reflectie. Een ademruimte waar alle indrukken van de buitenwereld worden buitengesloten. Je kunt lezen over tips zoals het plaatsen van een fauteuil in een hoek die kan worden weggedraaid van de rest van de kamer, of een slaapkamer vrij van alle meubels behalve eventueel een nachtkastje. Voor velen is dit misschien een stap te ver; gelukkig zijn er ook behang, schilderijen en posters die de kamer kunnen verzachten en persoonlijk kunnen maken zonder trendregels te doorbreken!

 

Ginkgo Biloba Beige - Photowall

5 startpunten voor Japandi-inspiratie:

  •  
  • Leeg! Weg met informatie-overload en visuele ruis. Besteed ook meteen met yoga en thee aandacht aan lichaam en geest. Wat meditatie?
  • Vind rust! We zoeken rust en een plek voor onszelf, het interieur moet worden versimpeld en harmonieus zijn met elementen dicht bij de natuur als aanvulling. Investeer in tactiele oppervlakken, bij voorkeur gestraald of gepatineerd.
  • Creëer contrasten! Strakke lijnen en strak interieur in combinatie met imperfectie en natuurlijke materialen. Keramiek, rotan en wol passen er perfect bij. 
  • Denk op lange termijn! We moeten verstandigere keuzes maken en er langer mee leven. Investeer de rest van je leven in tijdloos design en dingen die je om je heen wilt. 
  • Less is more! In het leven, in het lichaam, in huis. Dit is een minimalistische trend die op veel dingen is toe te passen… 
Soft Frayed Wall - Photowall

"Japandi is een minimalistische trend gebaseerd op duurzame en bewuste keuzes die tot uiting komen in uitgebalanceerd design."

-Anneli Öquist, trendexpert bij Photowall

Natuurlijke kleuren en lichtpaletten vormen de basis, die vervolgens handig wordt aangevuld met details in iets sterkere accenten. Maar er zijn ook mensen die meer investeren in sterke kleuren, om het geheel juist af te zwakken met harmonieuzere meubels en accessoires.

Wij bij Photowall houden van trends die openstaan voor persoonlijkheid en onze eigen interpretaties. Kies ervoor om een hele kamer te behangen of te stylen met een stijlvolle poster. Combineer kleur en vorm, vind de dynamiek van details en sterkere accenten. Kies wat bij jou past, nu en in de toekomst. Laat je gerust inspireren door onze Japandi-collectie met motieven die rust en harmonie uitstralen, met aardse tinten en onkunstige lijnen. Welke wordt jouw favoriet?

Natural Bamboo Wood - GI Collection

Naar de collectie.