Art Nouveau - een design stijl uit de vroege jaren 1890

Art Nouveau is een internationale stijl op het gebied van architectuur, toegepaste kunst en decoratieve kunst die in de jaren 1890 populair werd tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Deze ontwerpstijl heeft tot doel het ontwerp te moderniseren en weg te gaan van de eclectische historische stijlen die in die jaren populair waren. Het concept van Art Nouveau is afgeleid van de stengels en bloesems van planten. We hebben hier wat informatie voor u over Art Nouveau.

Art Nouveau is een internationale stijl op het gebied van architectuur, toegepaste kunst en decoratieve kunst die in de jaren 1890 populair werd tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Deze ontwerpstijl heeft tot doel het ontwerp te moderniseren en weg te gaan van de eclectische historische stijlen die in die jaren populair waren. Het concept van Art Nouveau is afgeleid van de stengels en bloesems van planten. We hebben hier wat informatie voor u over Art Nouveau.
Art Nouveau - een design stijl uit de vroege jaren 1890

Art Nouveau Interieurdesign

In de 19de eeuw leek de trend in interieurontwerp meer op het neoclassicisme. De opkomst van Art Nouveau was het antwoord op de traditionele ontwerpstijl. Het doel van Art Nouveau was om af te rekenen met traditionele stijlen en de concepten en ideeën in de decoratieve kunst te moderniseren. Deze ontwerpstijl werd geïnspireerd door organische en geometrische vormen, evoluerende elegante ontwerpen die lijken op stengels en bloesems van planten. Bewoners zullen geboeid zijn geweest door de lijnen en gebogen lijnen, evenals door de kleuren en tinten waarop de Art Nouveau-ontwerpstijl zich richtte. Veel ontwerpers en huiseigenaren zijn nog steeds gefascineerd door de ideeën en het concept van Art Nouveau vanwege de goede eigenschappen van de designstijl.

Kenmerken van Art Nouveau

Hier zijn enkele kenmerken van Art Nouveau die u zullen verbazen en u kunnen doen besluiten dat u de ontwerpstijl graag in uw huis zou willen hebben:

1. De toevoeging van Tiffany lampen en glas-in-lood ramen creëren een Art Nouveau sfeer.

2. Designers en bewoners hebben de vrijheid om de kleur van het interieur te kiezen zolang het licht en intrigerend wordt gehouden.

3. De vloeren zijn meestal gemaakt van gelakt hardhout met toevoeging van een oosterse of kleurig tapijt.

4. Het ontwerp van het meubilair is met gestileerde bloemen, bladeren, knoppen en wortels.

Historisch perspectief van Art Nouveau

De term "Art Nouveau" werd oorspronkelijk gebaseerd op de naam van de kunstgalerie in Parijs, "La Maison de l'Art Nouveau", die eigendom was van Siegfried Bing, een kunstverzamelaar. In de galerij werden kunstwerken getoond die in de Art Nouveau-stijl werden gecreëerd. Door de toevoeging van moderne meubels, wandtapijten en andere decoratieve objecten tijdens de Exposition Universelle in 1900 werd de plaats zo populair dat de naam van de plaats gebruikt werd om de ontwerpstijl aan te geven.

Tegelijkertijd werd de ontwerpstijl in België populair gemaakt door Les Vingt en La Libre Esthetique. In Duitsland werd de stijl populair gemaakt door een magazine genaamd Jugend: dit was het geïllustreerde weekblad voor kunst en levensstijl uit München. Art Nouveau was bekend in verschillende landen en onder verschillende namen. Bijvoorbeeld, Stile Liberty in Italië, Jugendstil in Duitsland, Sezessionstil in Oostenrijk en Tiffany stijl in de Verenigde Staten.

De exacte herkomst van de Art Nouveau is niet zo duidelijk bepaald, maar kunsthistorici zijn het erover eens dat de oorsprong ervan in verband staat met de Engelse Arts and Crafts Movement. De ontwerpstijl werd beïnvloed door veel stijlen, van de Keltische kunst tot het Japonisme. Art Nouveau kan worden toegepast op vele disciplines of gebieden, waaronder architectuur, interieur, beeldende kunst, glaswerk en illustraties

De beweging werd wereldwijd populair, maar het was een kortstondige populariteit en was in de jaren twintig al weer vergeten toen de Art Deco-beweging ontstond. In de jaren 1960 beleefde Art Nouveau een korte terugkeer.

Art Nouveau designideeën voor uw huis

Het belangrijkste sleutelelement van de Art Nouveau designstijl is de aanwezigheid van langwerpige kromme lijnen en lineaire vormen. De meeste ontwerpen in deze stijl werden beïnvloed door de natuur, zoals de gestileerde bloemen, spinnenwebben en veren. Deze komen allemaal terug in het Art Nouveau behangen andere inrichting.

Hier zijn enkele ideeën en tips om die Art Nouveau-look in uw interieur te realiseren:

1. Muren - de kleuren van de muur zijn meestal gedempt en zacht en ook wel gemengde paletten grijs, mosterd, bruin, olijf en lila.

2. Vloeren - toepassing van een parketvloer of houten afwerking zal dat klassieke uiterlijk realiseren, vooral als u de vloer whitewasht of in het middentonen van de houtkleur realiseert.

3. Verlichting - de Tiffany lamp was het populairste tijdens deze periode.

4. Decoratieve artikelen - de meubels kunnen zijn voorzien van naar boven gerichte vloeiende- of rechte lijnen. Gebrandschilderde ramen met bloesems van planten worden in hetzelfde ontwerp gebuikt.

Snelle bezorging

Je bestelling wordt altijd binnen 1–4 dagen gratis verzonden. Inclusief behanglijm.

100% tevredenheidsgarantie

We willen dat al onze klanten tevreden zijn. Daarom hanteren we een niet-goed-geld-teruggarantie van 30 dagen.