Een geplooide lampenkap maken voor de kinderkamer

Het is gemakkelijk om een persoonlijke lampenkap te maken. Met een stuk mooi behangpapier en een oude lampenkap van de rommelmarkt ben je er al. Match het behang dat je op de muur hebt of kies een favoriet motief. Er zijn vele mogelijkheden.

Een lampenkap vouwen van behang

 

Moeilijkheidsgraad 

Gemiddeld

Duur

45-60 min

Dit heb je nodig:

  • Lamp met lampenkapframe
  • Behang in geschikt formaat
  • Liniaal
  • Vouwbeen (werkt net zo goed met de steel van bijv. een lepel of vork)
  • Vouwmes of scalpel
  • Snijmat of ander oppervlak om op te snijden
  • Gaatjestang
  • Dubbelzijdig klevende tape
  • Lijmpistool of andere lijm kan ook nodig zijn
  • Eventueel een lint of touwtje ter decoratie

Zo ga je te werk:

Begin met het meten van de hoogte van je lampenkap, voeg zowel boven als onder een beetje behang toe, hoeveel is een kwestie van smaak. Ik had zowel boven als onder ongeveer 1 cm extra. Meet ook de omtrek van je lampenkap en voeg extra toe, want we gaan een geplooide lampenkap maken en hebben dus meer behang nodig. Als je een kegelvormige lampenkap gaat maken, heb je iets meer nodig dan wanneer je een cilindrische lampenkap maakt zoals ik hier. Probeer het uit. 

Het behang van Photowall is 45 cm breed en als de omtrek van je lamp groter is, moet je het splitsen. Het is eenvoudig om een even groot stuk als het vorige uit te knippen en ze aan elkaar te plakken met dubbelzijdig plakband.

Om een zo nauwkeurig mogelijke vouw te krijgen, krabje voorzichtig rechte lijnen met je vouwbeen of de achterkant van een vork/lepel met tussenruimtes van 2 cm. Zorg ervoor dat je geen gaten in het behang maakt, maar druk hard genoeg om een markering achter te laten. Dit maakt het later gemakkelijker om recht te vouwen. 

Vouw dan als een accordeon langs je lijnen. Om echt scherpe vouwen te krijgen, trek je langs de vouw met je vouwbeen of de achterkant van de vork/lepel. Hoe nauwkeuriger je vouwt, hoe mooier het eindresultaat. 

Maak met een gaatjestang gaatjes in alle vouwen die naar binnen gaan. Zo zitten er dan gaatjes in elke tweede vouw. Maak het gaatje iets te klein ten opzichte van het lampenkapframe, je wilt alleen de lampenkap (het behang) aan het frame bevestigen. Zorg ervoor dat alle gaatjes zich op dezelfde afstand van de rand bevinden, anders komt de lampenkap scheef te staan. Doe hetzelfde aan de onderkant en verstel zodat de gaatjes op de juiste hoogte komen.

Bevestig de lampenkap aan het frame en lijm eventueel met lijm of een lijmpistool om het extra stevig vast te maken. Als je wilt, kun je ook gaatjes rond de kap maken en een touwtje of lint inrijgen voor extra decoratie.

Geplooide lampenkap van behangpapier Whimsical Pink

Afhankelijk van welk lampenkapframe je hebt, kun je verschillende varianten lampenkappen maken. En natuurlijk kun je ook lampenkappen maken zonder plooien. Probeer het uit en pas je kap aan jouw omstandigheden aan. 

Geplooide lampenkap van behangpapier Brokiga party 3

Denk eraan om lichtbronnen te gebruiken die niet te heet worden. Ledlampen zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken omdat ze niet heet worden. 

De behangen die in dit artikel verschijnen zijn: Brokiga party 3, Whimsical Pink en Sonja Pink  

Anna María Larsson is bedenker, inspirator en doe-het-zelf professional. Ze is ervan overtuigd dat iedereen creatief is en wat moois kan creëren, het enige wat je nodig hebt is een beetje oefening. Ze verschijnt regelmatig op tv en geeft workshops en lezingen. Haar creatie en inspiratie deelt ze op haar blog en Instagram-account @dnilva