Snowboarden

Er bestaat geen ander gevoel dan de vrijheid en snelheid van het snowboarden op een kraakheldere, zonnige dag in een prachtig besneeuwd landschap. Het zijn uitdagingen die je jezelf sLees meertelt, steeds verder reiken en hoger en hoger springen tot je het toppunt van je persoonlijke succes bereikt. Onze afbeeldingen roepen dat gevoel van ruimte en licht op en de afdrukken op canvas zijn anders dan gewone schilderijen. Vol schitterende kleuren, met prachtige fotografie, de helderheid is verbluffend en meer dan genoeg om de aantrekkingskracht van de sport in te prenten, en iemand aan te zetten tot het bereiken van deze plaatsvervangende hoogten.

Begin

Het moderne snowboarden begon in 1965 in de Verenigde Staten, met een ingenieur die twee ski's aan elkaar koppelde zodat zijn kinderen erop konden surfen. Zijn vrouw doopte het de snurfer, een mix van surfer en sneeuw. Hij gaf het product vervolgens in licentie aan de Brunswick Corp, die er in de volgende tien jaar een miljoen van verkocht. In het begin van de jaren 70 begon de ingenieur, Poppen genaamd, wedstrijden te organiseren die deelnemers uit het hele land aantrokken. Een van deze pioniers, een toegewijd skateboarder, ontwierp zijn eigen snowboard en vervaardigde het in een schoolklas. Het was zo'n succes dat hij halverwege de jaren zeventig commerciële snowboards ging maken. In een snurkwedstrijd schreef hij een nieuw ontworpen snowboard in. Toen er verontwaardiging ontstond over het ontwerp van de plank, werd er een open divisie gevormd, met slechts één deelnemer, en zo werd het populaire snowboarden geboren. Het was echter niet allemaal van een leien dakje. Skiërs hadden er bezwaar tegen dat snowboarders optraden op wat zij beschouwden als hun pistes, en zij vonden hun sport superieur. Snowboarders werden gezien als punkers, die zich anders gedroegen en spraken dan de meer gecultiveerde skiërs. Maar de tijd en het tij zijn voorbij, en snowboarden is een enorm populaire activiteit geworden, waarbij de twee groepen elkaar nu gemakkelijker accepteren.

Stijlen

Er zijn verschillende stijlen snowboarden ontwikkeld, elk met hun eigen technieken en uitrusting. De meest gangbare stijlen zijn freeride, freestyle en race of freecarve. Hoewel ze allemaal op hun eigen manier verschillen, zijn er duidelijk gemeenschappelijke gebieden tussen hen. Jibbing is snowboarden op alternatieve ondergronden, zoals metalen rails, banken, richels, muren, rotsen en boomstammen, en omvat meestal het uitvoeren van tricks. Freestyle is snowboarden op natuurlijke en door de mens gemaakte ondergronden waarbij trucs worden uitgehaald. Freestyle is erg populair bij urban riders en snowboardresorts. Alpine snowboarden of freestyle snowboarden wordt beoefend op samengepakte sneeuw of in runs, en er wordt weinig gesprongen. Het is niet zo populair als andere vormen van de sport, maar test zeker het vermogen en de behendigheid van de rijder. Slopestyle is vergelijkbaar met een hindernisparcours, waarbij deelnemers trucs uitvoeren over hindernissen in een locatie met behulp van sprongen, jibs en boxen. Brugspringen, dat op de canvasprints te zien is, laat zien hoe de sport zich heeft ontwikkeld door steeds meer kunstmatige hindernissen te gebruiken. Big Air wordt gedefinieerd als het uitvoeren van trucs op kunstmatige sprongen, waarbij de riders zo hoog en zo lang mogelijk proberen te springen en eindigen met een zuivere landing. Halfpipe wordt uitgevoerd op een schans of een halfronde greppel en omvat sprongen en trucs zowel in de lucht als op de pipe. Freeriden wordt gedefinieerd als rijden op elk terrein, en van zeer bergachtige toppen. Ongezien zijn de natuurlijke gevaren, met de angst voor lawines en verborgen spleten van zachte sneeuw. Veel van deze disciplines komen terug in de canvas printselectie, met snowboarders die verbijsterende sprongen en draaiingen door de lucht maken. Olympisch snowboarden maakte zijn debuut op de Japanse Spelen van Nagano in '98, met twee disciplines, de halfpipe en de reuzenslalom. Het was zo'n succes dat het vier jaar later terugkeerde, in Salt Lake City, USA. De volgende Olympische Spelen in Turijn, Italië, werd de snowboard cross toegevoegd, waarbij vier rijders tegelijk over een parcours van hobbels, sprongen en bochten racen. Op de Spelen van Sochi in Rusland in 2014 waren er 243 deelnemers uit 31 landen en waren er twee nieuwe onderdelen, slopestyle en parallelle slalom. Het werd dat jaar ook erkend als een Paralympische sport. Het is een krachtige kijksport, waarbij duizenden toeschouwers naar het flamboyante spektakel komen kijken, in spanning happen en hun collectieve adem inhouden terwijl ze getuige zijn van levensgevaarlijke, gevaarlijke en spannende sprongen en trucs. Dit is het gevoel dat je krijgt bij het zien van de canvas prints in deze collectie. De opwinding is aanstekelijk. Vang het.
Productinformatie
  • Toont pagina 1 van 1 pagina's