Zebra's

Van alle verhalen over wilde dieren voor kinderen moet "Hoe de zebra zijn strepen kreeg", een Oegandese volkslegende, wel het beroemdste zijn. Zebra's behoren tot het geslacht Equus, Lees meersamen met paarden en ezels, waarvan het woord "paardachtige" afkomstig is. Net zoals menselijke vingerafdrukken uniek zijn, zijn ook de strepen van zebra's uniek, maar het is niet bekend of ze elkaar kunnen herkennen aan de patronen van hun bizarre vacht. Het zijn zeer sociale dieren en ze leven in kuddes die harems worden genoemd, zoals te zien is op het groepsschilderij. Ze lijken erg zorgzaam te zijn voor hun soortgenoten, en zullen elkaar zelfs verzorgen. Ze slapen alleen als hun buren in de buurt zijn, om een waarschuwingssysteem te hebben voor het geval er roofdieren naderen. Afgebeeld in een reeks prachtige canvas prints, is de Photowall kunst prachtig gedetailleerd, met buitengewone helderheid. Deze dieren, waarschijnlijk de meest bekende van allemaal, worden zowel in klassieke als moderne genres weergegeven. De beweging van de rennende zebra's is bijna voelbaar op het schilderij, en het geluid van hun hoeven is bijna hoorbaar. De canvasprint moeder en veulen is typerend voor de familieband. De moeder houdt haar veulen de eerste dagen na de geboorte dicht bij zich, zodat het jong haar geur, zicht en stem leert kennen en haar altijd zal kunnen vinden.

Karakteristieken

Zebra's maken een reeks geluiden. Als ze een partner zoeken, brullen ze als een ezel, maar als ze een andere zebra proberen te vinden, wordt het geluid hoog en kort, bijna als een schrille hondenblaf. Ze maken ook de typische paardengeluiden, snuiven en hinniken. Ze communiceren hun stemming door hun staart en oren te gebruiken. Net als bij een paard staan de oren rechtop als ze kalm zijn, naar voren als ze bang zijn, maar plat naar achteren als ze kwaad zijn. Met hun buitengewone uithoudingsvermogen kunnen ze snelheden tot 65 km per uur halen en zigzagbewegingen maken om roofdieren te ontwijken. Hun snelheid komt tot uiting in de jaarlijkse migratie, waarbij de ongeveer 1,5 miljoen gnoes en 200.000 zebra's de Serengeti-vlakten in Tanzania doorkruisen, net als op de canvasprints in de serie.

Soorten

Van de drie verschillende soorten is de vlaktezebra de meest voorkomende, die voorkomt in zuidelijk en oostelijk Afrika. De bergzebra heeft een witte buik en komt oorspronkelijk uit zuidwest Afrika. De Grévy's zebra, de zeldzaamste soort, is de grootste en bewoont grasland in Noord-Kenia, en is geclassificeerd als bedreigd.
Productinformatie